SPA

Suyla Gelen Sağlık ve Güzellik



SPA sözcüğü latince "Sanus Per Aqua" yani su ile gelen sağlık anlamına gelmektedir. Asırlardır insanlar suyun insan vücuduna yaptığı yararlardan faydalanmış zaman içinde de tedavi yöntemlerini geliştirmişlerdir. Uluslararası SPA birliğinin tarifine göre de "SPA'lar, değişik profesyonel hizmetlerin verilmesi ile aklın, vücudun ve ruhun yenilenerek insanın kendini iyi hissetmesini temin etmeye adanmış yerlerdir. " Artık günümüzde SPA merkezleri yalnız su ile vücut bakımı yapılan yerler değil; fiziki sağlık ile zihin sağlığını dengeli bir şekilde sağlayan bakımları, aktiviteleri, uygun yemek düzenleri sunması yanında fitness, farklı masajlar, yüz ve vücut güzelliğini de temin eder hale geldiler. İnsanları kendileri ile barışık kılan her türlü yöntem SPA'larda uygulanmaktadır.

Bilim adamları ilk yaşamın suda başladığını söylüyorlar. Vücudumuzun % 78' i sıvıdan oluşuyor. Su vücudumuzun enerji maddesi, kan dolaşımı yoluyla beyine ve vücudun her hücresine oksijen ve besleyici maddeler taşıyor. Gıda almadan haftalarca yaşayabileceğimiz halde susuz kaldığımızda yalnızca birkaç gün sonra vücudumuz fonksiyonlarını yerine getirmemeye başlar. Spa kavramının başlangıcı olan deniz suyunun ve kaplıca sularının tedavi amaçlı kullanımı M.Ö. 2400 yıllarına kadar dayanır. SPA' larda yapılan kür bakımlarının sağlığa paralel getirdiği faydalar saymakla bitmez. Spa bakımları sonucunda metabolizma canlanır, vücut toksinlerden arınır, incelme süreci hızlanır, cildin elastikiyeti artar, cilt bağ dokusu sıkılaşır, yüz ve vücut dirilik kazanır. Spa bakımları ile strese bağlı vücutta oluşan ağrılar diner, vücut enerjisi yeniden aktive olur. Spa endüstrisi gün geçtikçe uluslararası yatırımlarda daha önemli bir yer kaplıyor.

Spa’nın tanımı, şifalı sular ile yapılan bakım demektir. Spa pazarı epey gelişmesine rağmen Türkiye'de yeni gelişmekte olan bir sektördür. Spa, hızla gelişmekte olan bir kavram ve dünyanın birçok yerindeki resort ve otel komplekslerinde yer almaya devam ediyor. Spa merkezlerini diğer merkezlerden ayıran özellikler, mekanın girişinden başlıyor. Müzik sistemi ve dekoruna kadar, hoş kokulu mumlardan ışık sistemine kadar kullanılan kozmetik malzemeleri de dahil merkeze gelen kişiye ruhsal ve bedensel hizmet sunuyor. Spa müşterileri genelde vücut bakım programlarını tecih ediyor. Rahatlatıcı aroma yağları ile salt body peeling’in kombine edilerek masaj teknikleriyle kişiye uygulanan bu bakım, hem vücudu, hem de ruhsal rahatlatmayı sağlıyor. Masaj yağı içeriğindeki aromaları sayesinde kan dolaşımını hızlandırıp, vücuda zindelik kazandırırken, salt body peelingle de cildi ölü deriden arındırıyor…

Spa'nın 7 temel direği



Güzellik
Yüz bakımı, paketler ve peelingler gibi bakımlar vücudu ve cildi temizler, bakım yapar ve rahatlatır. Özellikle sadece cildin altına girmekle kalmaz, daha derinlere kadar ulaşırlar, çünkü: Bir insanın dış görüntüsü ne kadar iyi ise, o insan kendini o derecede rahat hisseder.

Uyum
Masaj terapilerinde vücutta cildin hafifçe okşanması sonucu veya belli bir basınç uygulaması ile harekete geçirilen tedavi edici güçlerden yararlanılır. Bu masajlar insanın rahatlamasını ve kendisi ile birleşmesini destekler, bu süreci hızlandırır. Bakımlar farklı kültürlerin geleneklerine dayanır, eski felsefeleri ve modern araştırmaları uyumlu şekilde bir araya getirir.

Denge
Vücut sağlığının ruhsal denge olmadan sağlanamayacağı antik çağda da biliniyordu. Bu rahatlatıcı bir çevre içinde vücut ile ruh arasındaki dengeyi kurmaya çalışan modern Spa' ların başlangıç noktasını oluşturmuştur. Ultramodern Fitness salonları spor yapmaktan hoşlananları bekliyor, Yoga ve Meditasyon gibi aktiviteler günlük yaşam koşuşturmacası içinde çok çabuk kaybedilen iç huzura destek sağlıyor. Reiki veya Tui Na gibi bakımlar ayrıca vücut ile beyin arasında uyum sağlıyor.

Canlılık
Vücudumuzda akan yaşam enerjisi güç, devamlılık ve sağlık için önemli bir şarttır. Bu canlılığı yüzme, su cimnastiği veya Aerobik gibi spor çalışmaları ile, en iyisi deneyimli bir çalıştırıcı desteği altında daha da güçlendirebiliriz. Taze temiz hava ve güzel bir çevre de "bu rahatlama faktörü" nü destekler.

Su
Isı ve buhar sistemleri, Thalasso terapisi, banyo programları ve su masajı veya Kneipp usulü su içinde yürüme gibi hidroterapi uygulamaları Spa ziyaretçilerinin suyun rahatlatıcı ve yenileyici özelliklerini öğrenmeleri açısından yardımcı olur.

Doğa
Doğaya bağlılığımız bir Spa' da doğal ürünlerin kullanılması yoluyla güçlendirilir. Bu hem terapi uygulamalarında, hem de salon donanımlarında görülebilir. Bu türde şekillendirilmiş bir ortam sağlık bakımları ile uyum ve güven duyguları için önemli bir temel zemin oluşturur. Tedavi edici ve rahatlatıcı etkiye sahip bitkiler, kum ve taşlar çöl bölgelerinden toplanmıştır. Deniz derinliklerinden elde edilen mineraller ve su yosunları temizleyici ve besleyici etki yaratırlar.

Beslenme
Dengeli Spa öğünleri günümüzde artık sadece sağlıklı beslenmenin çok ötesindeler. Katkı maddelerinin tadı, kokusu ve tazeliği vücut ve ruh üzerinde olumlu etki oluşturan köy yemeklerinin lezzetini andırıyor.

NEDEN SPA BAKIMI?



Stres ve çok çalışma çağın hastalığı. Buna büyük şehirlerdeki koşuşturmaca da eklenince enerji düşüyor, sürekli halsizlik ve ağrılar sarıyor bedeni. Sürekli yorgunluk hali yaşanıyor. Bu durum cildi de, genel görünümü de etkiliyor. Bezgin, soluk, omuzları düşük bir şekilde koşturuyoruz.

Yaşam tempomuz nasıl olursa olsun, uzmanlar, zamanı doğru kullanarak kendimize zaman ayırmanın bir yolunu bulmayı öneriyor. Büyük şehirlerin yorucu ortamında yaşayanlar tüm dünyada kısa süreli kaçış, günlük ortamlarından kurtulmak için spaları kullanıyorlar.

Spalar ve wellness merkezleri kendinize zaman ayırmanın ve günlük stresten kurtulmanın en iyi ve kolay yollarından biri. Spa suyun kullanıldığı bakımları çağrıştırırken, wellness bütünüyle iyi hissetmeyi amaçlıyor. Spa ve wellness uygulamaları artık aynı merkezlerde birleşiyor. Dünyadan kopuyor, kısa süreliğine de olsa tamamen kendi keyfinizde stresten kurtuluyorsunuz. Düzenli vücut peelingi veya cilası, masaj, sauna, buhar ve hamam gibi sıcak ve nemli uygulamalar, yosun ve veya doğal bitki sarmalamaları, hidroterapi bakımları vücudu tamamen rahatlatıyor, gerginlik ağrılarından kurtarıyor ve stresle başa çıkmak için birebir.

Spaları kullanmak için iki yol var. Vaktiniz varsa konaklamalı otel spalarından birine gidip bir hafta, en azından hafta sonu için gidip size uygun bir program alabilirsiniz. İsteğinize göre bu program içinde toksinlerden kurtulabilir veya tam bir detox programı seçebilirsiniz ki son dönemde Veya anti stres paketleri ile stres atıp dünya yükünü omuzlarınızdan tamamen atmanız mümkün. Vaktiniz yoksa düzenli bakımlar için günlük şehir spalarına gidebilirsiniz.

Anti stress
Bu tür programlar özellikle yoğun iş temposu yaşayanlar için ideal. Zihin boşaltmak ve kas gevşetmek temel amaç. Bu programlar günlük yorgunlukla başa çıkmayı kolaylaştırıyor. Program bitiminde hem vücudunuz rahatlıyor hem de bütünüyle dinlenip, kendinizi gerçekten daha iyi hissediyorsunuz. Rahatlamak ve stres atmak için birçok farklı uygulama yapılıyor. Bunların başında buhar odaları, rahatlatıcı ve kas gevşetici masajlar, thai masajı gibi eklemleri rahatlatan masajlar, kum masajı gibi kan dolaşımını destekleyen uygulamalar, taş masajı, rahatlatıcı hidroterapi bakımları, gevşetici vücut sarmalamalar, kuru ve sulu flotation – suda asılı kalma bakımları çokça kullanılıyor.

Kozmetik bakımlar da anti stres programlarının en önemli parçalarından. Genellikle masaj içeren bu tür bakımlar masaj hareketlerini doğadan gelen aktiflerle birleştirip daha yoğun ve çabuk rahatlama sağlıyor. rahatlamış hissediyorsunuz.

Detox
Temel amaç vücudu arındırmak, yanlış ve yoğun beslenme dolayısıyla vücutta biriken toksinleri vücuttan uzaklaştırmak. Genellikle beslenmeye yoğunluklu olarak sıvı alımına dayalı programlar uygulanıyor. Bazı merkezlerde barsak yıkama yani hidrokolon terapi uygulamaları da yapılıyor. Bunun yanısıra masaj, özellikle lenf drenaj masajı ve lenf drenaj yapan Yosun bakımına detox esansiyel yağ karışımı da eşlik ediyor. Deniz tuzu ile cilt görünümünü inceltmek mümkün. Peeling formunda ve içinde banyo katkı maddeleri bulunan deniz tuzu cildinizdeki nem deposunu dengeler. Aynı zamanda değerli mineraller ve iz elementler metabolizmayı uyararak uzun süre etkisini devam ettirir. Yosun özleri ise cildinizi sıkılaştırıyor ve cilt dokularınızı toksinlerden arındırIyor.

İncelme ve zayıflama
Özellikle hanımların fazlaca tercih ettiği bir program. Spalarda zayıflama ve incelme için birçok bakım bir arada uygulanıyor. Bu sayede vücuttaki farklı sistemler ve vücut derisi işlem görüyor. Eğer bir iki hafta kalacağınız bir spaya gidebilirseniz bakım programları dengeli bir diyetle de destekleniyor. Zayıflamak için metabolizmayı hızlandırıcı bakımlar, vücut sarmalamalar, hidroterapi uygulamaları, lenf drenaj ile Stravac gibi refleksoloji yapılabilen vakum-pompa makineleri, Ultratone gibi kas çalıştıran ve yağ yakımını hızlandıran bioptronik sistemler kullanılıyor. Tabi masaj, sauna ve buhar ile toksin atmayı da ihmal etmemek gerek. Metabolizmayı hızlandırmak için yosun banyoları, oksijen kapsülleri, yosun sarmalamalar en ideal yol. Şu anda Türkiye’de zayıflama ve estetik merkezlerinde kullanılan Amerikan FDA onaylı Dynaoxy oksijen kapsülü oksijen, ısı ve vibrasyonu birleştiren tam bir metabolizma hızlandırıcı. Tüm bu bakımların kombine edilerek kullanılması, ister konaklamalı olarak gidin, ister haftada 1-2 gün şehir merkezlerindeki bir spaya gidin çok başarılı sonuçlar almanızı sağlıyor. Bir şehir spasına gidiyorsanız evde de beslenmenize dikkat etmeli, hepimizin bildiği gibi yağ, karbonhidrat ve şekeri azaltarak dengeli beslenmelisiniz. Merkezler genellikle dengeli beslenmeye dair tavsiyeler ve bazen diyet programları da veriyorlar.

Hücrelerden toksinlerin atılımını sağlar, ciltteki pürüzleri giderir, cildin doğal koruma mekanizmasını güçlendirir. Stres ve yorgunluktan arınma terapisi olarak da adlandırılan bu bakımla kendinizi yeniden keşfedebilirsiniz. Soğuk olarak uygulandığında ise kılcal damarları daraltır ve yağ yakımını hızladırır. Cildi sıkılaştırır ve vücut kontürünü şekillendirir.

Vücut sıkılaştırma.
Eğer sorununuz temel olarak incelme veya zayıflama değil ama vüudunuzdaki gevşemeyi engelleyip sıkılaşmaksa o zaman ona uygun program seçebilirsiniz. Spalarda özel vücut sıkılaştırma programları uygulanıyor

Vitality – Enerji kürü;
Enerjinizin ükendiğini hissediyorsanız canlanma zamanı gelmiş demektir ve spalarda bunu sağlamanız mümkün. Enerji toplama için spalarda yapılan bakımlar toksinlerden kurtulup metabolizmanızı hızlandırma ile başlar. Devamında vücuda iz elementleri, mineraller, vitaminler yüklenerek dengesini yeniden sağlamasına yardımcı olur. Yurtdışında bazı spalarda enerjisi artırılmış sularla yapılan enerji hidroterapi bakımları da uygulanıyor..

Canlandırıcı ve enerji verici spa programına evde yapacağınız bakımlarla da destek olabilirsiniz. Canlandırıcı bitkilerle yapılan banyo, enerji verici bitkisel yağlar içeren vücut yağları, canlandırıcı kokular enerjinizi yeniden kazanmanıza destek olur.

Tüm bu programların ve bakımların en etkili bir şekilde uygulanması için başlangıçta vücut peelingi veya vücut cilası olarak adlandırılan ölü deriyi cilt yüzeyinden arındırma işlemini yaptırmalısınız. Bu işlemi masajla birleştirip masaj öncesinde peeling uygulaması yapıyor.

SPA'YA GELİRKEN..



Spa bir gezi, huzurlu, keyifli bir deneyim olmalı, bu ilk ziyaretiniz ise, ne olacağını bilmeden olabilir. O yüzden size Spa protokol ve ipuçlarını sunuyoruz. Şımartılmaya başlarken ve size ilk spa deneyimini en iyi şekilde yaşamanız için kılavuz olacaktır .

* Zamanında gidin ve vakit ayırın.
* Spa iptal politikaları bilin. Randevu planlamaları çok önemlidir.İptal ise mümkün olduğunca önceden haber verin.

Erkek ya da bayan terapist?
Bu size kalmış. Spalarda bu konuda misafir isteklerine uymak için her türlü çabayı sarf ederler. Fakat yoğun saatlerde, isteğinizi yerine getirmek zor olabilir ve spada sadece tek bir terapist olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
* Kitap almayı unutmayın,
Spada Çıplaklık :
Çırılçıplak olma konusunda rahatsız iseniz, tamamen soyunmak zorunda değilsiniz; mükemmel bir masaj sahip olurken, iç çamaşırı giyebilrsiniz . İkincisi, spalarda genellikle tek kullanımlık iç çamaşırları tedarik edecektirler . Terapist için ise çıplaklık sadece işini yapmasıdır.Size mükemmel bir terapi verirken misafirin çıplaklığını görmez….

Bahşiş ipuçları
Yüzde 15 ila 20 arasında bırakmak gelenektir. Önceden hazırlanmış bir zarfa da koyabilir veya nakit Olarak terapiste verebilir, resepsiyona da bırakabilirsiniz. Birden fazla terapist hizmetleri Alınan Durumlarda da her biri için ayrı bırakabilir ya da paylaştırabilirisiniz.

Değerli eşyalar
Birçok spalarda soyunma odalaraı ve kilitili dolap imkanı vardır. Ama yinede herhangi bir endişe ya da stres önlemek için mücevher ve değerli eşyalarınızı evde bırakın .

Parfüm
Spa ya gelirken kullanmayın.Masaj yağlarını ve kremlerinin kokularını hissedin.

Sigara içme
Spalar sağlık ve dinlenme yeridir. Bir çok spada da ve kapalı alanlarda sigara içilmez.

Evcil hayvan
Spa'ya gelirken evde bırakın.
Cep telefonları
Telefonları ve çağrı cihazlarını evde bırakın veya spa girmeden önce onları kapatın.

Tanışma
Spada size çevresi ile ilgili bilgi verilmesini saunalar, buhar odaları, ve dinlenme odaları gibi spa tesisleri, tanıtacak, bir tur talep edin . Spa, bu teklifleri ile donatılmış ise, sunulan hizmetler ile ilgili geniş bilgi verip tanıtımı yapcaktır ve aklınızda hangi bakımları yapacağınız kesinleşecektir.

Yüksek sesle konuşmak
Işık, müzik seçimi ve odaların büyüklükleri, oda sıcaklığı Spanın ambiyansı belirler. Seseiz ve duru bir ortama yüksek sesle konuşmak çok doğru olmaz ses tonunuza dikkat edin. Soru sormak için çekinmeyin. Deneyiminizi herhangi bir bölümünü tatmin edici değilse, ilk terapist söyleyin. Ama cevap tatminkar değilse varsa, bir spa yöneticisine veya sahibi konuşun.

Konuşma ışık tutun
Dinlenme odası ve başka bir yerde, konuşmaları düşük ses seviyesinde tutun.

Tıraş
Spada bir bakım yaptırmak için randevunuz varsa ve traş oluyorsanız en az 2 saat önceden olun bunu herhangi bir tahrişi önlemektir.

Yeme ve içme
Bir bakımdan en az bir saat önce yemek yemek doğrudur.Lütfen tok karnına gelmeyin.Ve lütfen alkol almayın. Öncesi ve sonrası bol su için.

Spa Paylaşımı
Her zaman havuza girmeden önce duş alın, yüzme havuzuna girken bone kullanın. Sauna, buhar,hamam ve bakımların tadını çıkarın.

Eko-farkındalık
Çevre saygılı olmak, spa deneyimi parçasıdır. Sadece gerekli havlu kullanın; israfa yöneltmeyin çünkü o havlular su ve çamaşır deterjanları ile yıkanıyorlar. Topluluklarda sınırlı kaynakları olan ve doğaya karşı saygılı olun. Ve herhangi bir çöp geride bırakmayın.

KIŞA GİRERKEN SPA..



Kışa Bomba Gibi Girin
Kış mevsimi artık kendini hissettirmeye başladı. Birçoğumuz sonbaharla birlikte kendimizi yorgun hissetmeye başlarız. Oysa yazın olduğu kadar, kışın da keyfini çıkarmak tamamen elimizde. İşte size, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtmak için bazı öneriler:

Mevsim geçişlerine dikkat
Mevsim geçişleri insanları genelde olumsuz etkiler. Vücudumuz ve zihnimiz zaman zaman pes etme aşamasına gelir. Gripten korunmak için, ilaçların yanı sıra moralinizi de yüksek tutmanın büyük önemi var. Çünkü ancak zihninizin gevşediği anda mikropların vücudunuza girme şansı azalır.

Kan dolaşımınızı destekleyin
Siz de mi kendini sabahları yorgun hissedenlerdensiniz? O zaman kan dolaşımınızı harekete geçirmenin zamanı geldi demektir! Güne sıcak suyla duş alarak başlayın ve duşunuzu soğuk suyla bitirin. En iyisi duştan önce bütün vücudunuza fırçayla masaj yapın.

İyice ter atın
Sauna bağışıklık sistemi için birebir. Saunada vücut sıcaklığı 1-2 derece artar ve ardından alınan soğuk duşun etkisiyle yeniden düşer. Böylece vücut kendini hava değişimine alıştırır ve sıcaktan soğuğa geçerken zorlanmaz. Kış aylarında en büyük sorunumuz sıcacık evlerden buz gibi soğuğa çıkmaktır. Bu ani değişimler bağışıklık sistemimizi zayıf düşürür ve vücudumuz enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelir. Tansiyon problemi olanlar ise, sauna yerine buhar banyosunu tercih edebilir.

Bitkilerden güç alın
Özellikle bu mevsimde bağışıklık sisteminin takviyeye ihtiyacı vardır. Bunun içinde bitkilerden faydalanabilirsiniz. Ihlamur, kuşburnu veya papatya çayı soğuk kış mevsiminde hem içinizi ısıtacak hem de sağlıklı bir kış geçirmenizi sağlayacaktır.

C vitamini takviyesi
Vücut C vitamini üretemez, ama özellikle bu vitamine grip mevsiminde ihtiyaç duyar. C vitamini, vücudu virüs ve bakterilere karşı korur, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun günlük C vitamini ihtiyacı 100 miligramdır. Günde 5 öğün meyve ve sebzelerle beslenirseniz, vücudunuzun ihtiyacı olan C vitaminini karşılamış olursunuz. Fakat her gün bu şekilde beslenmediğinizi göz önünde bulundurursak, C vitamini takviyesi yapmanız önem kazanıyor. Dikkat etmeniz gereken nokta, C vitamini takviyesini gün içinde birden değil, küçük miktarlar halinde yapmanız. Çünkü vücut C vitaminini kolay kolay depolayamaz. Birden yapılan C vitamini takviyesi de bu durumda pek işe yaramaz.

Stresi hayatınızdan çıkarın
Panik, huysuzluk, asabiyet ve günlük sorunlar... Tüm bunlar hem sinirlerinizi bozar hem de sizi strese sokar. Stres vücudunuzun fazla miktarda kortizon üretmesine sebep olur ve bu da bağışıklık sisteminizi zayıf kılar. Stresten kaçınarak ya da stresi en aza indirerek, bağışıklık sisteminize büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Gün içinde kendinize zaman ayırıp dinlenmeye özen göstermelisiniz. Beş dakikalığına gözlerinizi kapatıp dinlenmeniz bile yeterli. Bu esnada derin nefes alıp vermeyi de unutmayın. Eğer fırsat bulursanız, 15 dakikalığına öğlen uykusuna bile yatabilirsiniz. Düzenli olarak spor veya en azından yürüyüş yapmayı da ihmal etmemelisiniz.

Çinko ve yeşil çayın gücü
Yeşil çayın rahatlatıcı etkisi artık herkes tarafından biliniyor. Şimdi ise rahatlatıcı etkisi olan yeni bir ikili gündemde; yeşil çay ve çinko. Bu kombinasyonun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunuyor. Yeşil çayın içerdiği bitki maddeleri organizmaları bakterilere karşı koruyor. Çinko ise vücudu soğuk algınlığına karşı koruyor ve hastalık halinde oluşan ağrıları azaltıyor. Çinko; peynir, yumurta sarısı, yulaf ezmesi, tropikal meyvelerde ve tavuk kanadında bulunuyor.

Gripten korunun
Soğuk algınlığının ya da gribal bir enfeksiyonunun yanı sıra, virüsle bulaşan grip tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Bu tür gripten korunmanın en iyi yolu aşı olmaktır. Aşınızı her sene tekrarlamanızda fayda var. Uzmanlar, özellikle  60 yaşın üzerindeki kişilerin mutlaka grip aşısı olmaları gerektiğini belirtiyor. Eğer sürekli olarak insanlarla bir arada olduğunuz bir işte çalışıyorsanız veya kronik bir hastalığınız varsa, aşı olmayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz.

Soğuk suyun gücü
Soğuk su vücudun direncini arttırır, kan dolaşımını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda savunma sistemini güçlendiren hücrelerin üremesinide sağlar. Bu hücreler, hastalığa zemin hazırlayan virüslerin vücuda girmesini önler. Tazyikli soğuk suyu, bir ayağınızdan başlayarak, kalbinize kadar bedeninizde gezdirin. Bu soğuk duşun ardından 10-15 dk. kadar yatağınızda dinlenin. Eğer bu mevsimde soğuk duş fikri size pek cazip gelmiyorsa, bir lifi soğuk suya batırıp vücudunuza uygulayabilirsiniz

İllaki masaj
Vücuda uygulanan her türlü masaj sizi hem zihinsel olarak rahatlatır hem de konsantrasyon gücünüzü arttırır. Özellikle ayaklara uygulanan akapunktur niteliğindeki masajlar, bedeninizi dinlendirir.

Haydi spora
Soğuk ve karanlık kış günleri psikolojimizi büyük oranda etkiler. Bir çok insan kendini keyifsiz hisseder, sinirleri gergindir ya da içinden hiçbirşey yapmak gelmez. Sizi keyiflendirecek en güzel şey spor yapmaktır. Hayır, hayır, sporla kastımız öyle sizi zora sokacak ve yoracak sporlar değil. Aksine sizi dinlendirecek ve keyiflendirecek spor türleri. Haftada 2-3 kez 20 dk. Bisiklete binmeye veya jogging yapmaya ne dersiniz? Ya da dışarıda yapmur yağarken kapalı havuzda yüzmeye? Bu tür sporlara sadece bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz, vücudunuzun endorfin salgılamasını da sağlarsınız.

Nane keyiflendirir
Yorgun, halsiz ve keyifsiz misiniz? O zaman “kocakarı” ilaçlarına başvurmaya ne dersiniz? Yarım fincan kaynar süte taze veya kurutulmuş nane yaprakları ekleyin.3-5 dk. çekmesini bekleyin ve soğumadan için. Etherik yağlar veya nanin rahatlatıcı ve ferahlatıcı etkisi bulunuyor. Eğer sütü fazla sevmiyorsanız, nane yapraklarını koyu çaya da ekleyebilirsiniz. Nane yapraklarını en fazla 3 dk. Çayın içinde bırakın.

Keyfi koklayın
Güzel kokular her zaman insanı keyiflendirir. Eğer soğuk kış günlerinde ve gecelerinde kendinizi keyifsiz hissederseniz, etherik yağlara başvurabilirsiniz. Özellikle limon, bergamot, nane ve biberiye kokuları ideal. Bu konuda kokulu mumları yada koku lambalarını tercih edebilirsiniz. Koku lambalarının alt kısmında mum bulunuyor, üstüne ise etherik yağ damlatıyorsunuz ve ısının etkisiyle etherik yağın kokusu tüm odanızı mis gibi kokutuyor. Yağların etkisi güçlüdür., bu nedenle koku lambalarını yatmadan önce söndürün.

Sinirlerinizi güçlendirin

Stres ve sorunlar, sinirlerin en büyük düşmanıdır. Adeta vücudun besin maddelerini çalar ve organizmanın zayıf düşmesine sebep olurlar. Stresten kurtulmanın en etkili yolu da B vitaminidir. B vitamini sinirlere iyi gelir ve fındık,et, yeşil sebze, patates ve muzda bulunur. Kendinizi çok sinirli hissettiğiniz anlarda bir avuç yer fıstığı ya da ceviz yiyin. Sinirleriniz gevşer.

Kırmızı burunlara son
Kış mevsiminde alışılmış bir manzaradır tıkalı ve kırmızı burunlar. Bundan nefes almak zorlaşır ve ağızdan nefes aldığında boğaz kurur ve bununla birlikte ağrı başlar. Burun damlaları sık kullanıldığında, bir süre sonra mukoza zarına zarar vermeye başlar. Bu durumda doğal, deniz suyundan yapılmış spreyleri tercih edebilirsiniz. Tuzlu su tıkalı ve kuru olan burnu nemlendirir ve zarar görmüş mukozanın kendini yenilemesini sağlar.

Uykunuza özen gösterin
İyi bir uyku, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çok önemli. Çünkü organizma gece boyunca kendini yeniler ve yeni gün için güç toplar. Zinde bir gün geçirmek için en az 6, en fazla 8 saat uyumanız gerekir. Eğer uykuyla ilgili probleminiz varsa, kendiniz için bir şeyler yapabilirsiniz. Yatmadan önce küveti ılık suyla doldurun ve içinde dinlenin ya da bir bardak sıcak sütün içine bir miktar bal ekleyin ve için. Akşamları da hafif birşeyler yemeğe özen gösterin.

Eldiven ve şapkayı unutmayın
Vücudumuzun en hassas organlarından bir başımızdır. Soğuk havalarda şapkasız dışarı çıkanların çoğu, soğuk algınlığına davetiye çıkarır. Vücut ısısı düştüğü anda damarlarda meydana gelir ve eller, ayaklar üşümeye başlar. Ayaklar üşümeye başladığı zaman, sinir refleksleri aracılığıyla boğaz kurumaya başlar ve dolayısıyla vücuda, hastalığa neden olan virüsler girer. Ruhunuzu neşelendiren gıdalar Çikolata hayatımızın asla vazgeçemeyeceğimiz bir parçasıdır. Özellikle kışın çikolataya karşı duyduğumuz istek daha da artar. Çünkü çikolatanın içerdiği tatlı maddeler mutluluk hormonu olan seratoninin salgılanmasını saplar. Özellikle kara kış günlerinde ve gecelerinde keyiflenmeye ihtiyacımız olduğunu düşünürsek, çikolataya karşı duyduğumuz isteği bastırmak daha da zorlaşır.

Işık ve renkten kaçmayın
Kış mevsiminde genelde hüzünlü oluruz. Hatta bazı insanlar depresyona girer veya çoğu zaman keyifsizdir. Bunun en büyük nedeni ise kısıtlı gün ışığıdır. Böyle zamanlarda da vücut, keyifsiz olmamıza neden olan melatonin hormonunu daha çok üretmeye başlar. Bundan kaçınmak için ışık ve renk takviyesi yapmanızda fayda var. Akşamları mum ışığında oturmak yerine aydınlık ışıkta oturmayı tercih edin. Bulunduğunuz mekanda sarı ve kırmızı gibi güçlü renklerin hakim olmasına ve renkli kıyafetler giymeye özen gösterin.

Lahana metodunu uygulayın
Dışarısı dondurucu soğuk, iç mekanlar ise bunaltıcı sıcak. Kış mevsiminde maalesef genelde problem yaşarız. Bu ani değişimler de bağışıklık sistemimizi zayıf düşürür ve enfeksiyonlara zemin hazırlar. Bu durumda en iyisi lahana metodunu uygulamaktır. Havanın soğukluğuna göre kat kat giyinin ve ısınmaya başladığınız anda üzerinizdeki fazlalıkları çıkarın. Özellikle çocuklara dikkat etmelisiniz. Çünkü anaokulları genellikle çok sıcaktır ve çocuklar oyun oynarken kan ter içinde kalabilirler.

Klimalara dikkat
Şimdi cildinize özel bir bakım uygulamanız gereken bir dönemdesiniz. Soğuk kış günlerinde cildin, yaza oranla daha hassas bir bakıma ve daha çok korunmaya ihtiyacı var. Rüzgar ve soğuktan korunmak için, yüzünüze düzenli olarak krem sürmelisiniz. En ideali su ve yağ içerikli kremlerdir.

Yukarı